Tijger

Dat wat ik zie, beelden, bepalen voor een groot deel mijn gevoel, denken en doen. Andersom geldt voor mij hetzelfde: waar anderen zich uiten middels geluid, smaak of beweging leg ik ideeën, fascinaties, vraagstukken vast in tekeningen.

Wetenschappelijk gezien behoren wij mensen tot het dierenrijk. Uit gedragsonderzoek blijkt dat bepaalde diersoorten gecompliceerd gedrag vertonen en met elkaar communiceren. Bij enkele diersoorten worden zelfs beginselen van abstract denken gezien. De verschillen in uiterlijke kenmerken zijn binnen het dierenrijk echter bijzonder groot.

Deze wonderen uit de natuur kunnen mij werkelijk betoveren. Ze verschijnen angstaanjagend en vertederend tegelijk. Terecht of onterecht vind je herkenning in blikken en bewegingen. Dieren maken een indruk op mij, die mij blijft fascineren.

In de bekende verhalenreeks The Jungle Book belichaamt Shere Khan (wat Heer tijger betekent) de rol van de vijand. Ook in andere verhalen vind je de tijger eerder aan de kant van het gevaar. Het majestueuze beest wordt niet voor niets ‘koning van de jungle’ genoemd.

Toch heeft dit immens gevaarlijk dier iets weg van een gigantisch knuffelbeest, een uit de kluiten gewassen huisdiertje. In de tijger die ik hier tekende herken ik dan ook een blik die ik op momenten terug zie in onze eigen hond of kat; intens tevreden, in het geval van deze tijger genietend van de regen. Als ik de kans had zou ik meteen ruilen; zo’n zorgeloos leven wil toch iedereen?